miercuri, 30 martie 2011

Boala psihica

Desi nu sunt un adept al psihanalizei, consider ca asa cum prezenta si G. Ionescu pornind de la Freud cauza unei boli psihice este reprezentata pe deoparte de castigarea unei lupte care se da in interiorul nostru, intre inconstient (care contine toate dorintele noastre nerealizate, adica toate frustrarile dar si toate impulsurile noastre mai ales sexuale adica reprimarile) si superego, adica toate valorile si moralitatea noastra, atunci cand lupta este castigata de inconstient si frustrarile si reprimarile nu mai pot fi tinute in frau de mecanismele noastre de aparare ele ies la suprafata ori prin boala ori prin somn, astfel boala nu este decat un inconstient care iese la suprafata. Alte modalitati prin care inconstientul se poate exprima sunt reprezentate de consumul de droguri sau alte substante cum ar fi alcoolul de acee se mai spune ca atunci cand cineva este “beat” spune adevarul.
Inconstientul reprezinta cea mai mare parte a personalitatii noastre, deci  contine si cele mai multe informatii despre propria persoana, numai ca inconstientul este haotic, exact cum se exprima si in vise si boala, de acee este foarte dificil sa dai o semnificatie viselor sau simptomelor din boala mai ales in psihoze.
In definitiv potentialul unei boli psihice exista in fiecare dintre noi pornind din inconstient, restul depinde de mecanismele noastre de aparare "impotriva noastra"

6 comentarii:

  1. ..."inconstient (care contine toate dorintele noastre nerealizate, adica toate frustrarile dar si toate impulsurile noastre mai ales sexuale adica reprimarile)"..."Inconstientul reprezinta cea mai mare parte a personalitatii noastre, deci contine si cele mai multe informatii despre propria persoana"
    Deci sa sintetizam spunand ca cea mai mare parte a pers. noastre este formata din dorinte nerealizate, frustrari, reprimari? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Personalitatea reprezinta modul unic de a te comporta, relationa si gandi. Comportamentele si stilul de gandire sunt in mare parte constiente, chiar daca au legaturi in inconstient. In inconstient pe langa acele, dorinte, frustrari si reprimari se afla foarte multe alte informatii dezorganizate, care nu au atins pragul de constientizare, dar si informatii care au fost odata constiente, iar acum nu mai au nici o utilitate. Practic este un amalgam, el contine toate dorintele, frustrarile si impulsurile dar aceastea nu reprezinta toate continuturile inconstientului. Automatismele si deprinderile de exemplu, se afla in subconstient, care ar putea fi considerat un inconstient functional, adica pot fi constientizate oricand.
      Silogismul dumneavoastra e gresit deoarece ii lipseste o premisa
      Toate dorintele, frustrarile si impulsurile se afla in inconstient
      Ele nu ocupa insa tot inconstientul
      Inconstientul reprezinta cea mai mare parte a personalitatii
      In concluzie dorintele, impulsurile si frustrarile, reprezinta o parte a personalitatii noastrea

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Se vede o lipsa crasa de documentare si cunostinte in domeniu. Parerea ta poate ca era justificata acum 100 de ani, dar acum, in 2012, sa spui astfel de lucruri ... e inacceptabil.

    P.S.: Colegiul Psihologilor din Romania e CPR (COPSI e adresa de internet)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Informatiile acestea despre inconstient pot fi raportate la ultimele cercetari din neurostiinte unde inconstientul corespunde structurilor subcorticale iar constientul structurilor corticale. S-a observat ca in multe tulburari psihice, psihoze, dependente, structurile subcorticale se supraactiveaza iar cele corticale se subactiveaza. Astfel controlul constient este limitat iar comportamentul este declansat de sistemele bazale.
      "Lupta" dintre inconstient si constient mai poate fi vazuta si ca o disonanta cognitiva intre ceea ce faci la nivel constient si ceea ce iti doresti la nivel inconstient.
      Nu toate asumptiile facute de Freud sunt adevarate, dar unele au rezistat la testul timpului si au fost confirmate prin cercetari avansate.

      Ștergere
  4. Descopar acum acest blog. raspunsul la ultima inrebare a fost dat dupa aproape doi ani. Wow!!!!

    RăspundețiȘtergere