joi, 31 martie 2011

Moduri de a face psihoterapie


Psihoterapia presupune tratamentul tulburarilor si conditiilor psihice,(care include si tratamentul tulburarilor de comportament). Numai ca la ora actuala, in lume, astfel, si in Romania exista mii de moduri de a face psihoterapie acestea fiind reprezentate de scoli psihoterapeutice, iar atunci cand o persoana doreste sa apeleze la psihoterapie este pusa in fata unei dificultati: ce psiholog sa aleaga. Fiecare psiholog este adeptul unei scoli si al unui mod de a face psihoterapie. In Romania, cele mai importante scoli pot fi grupate in trei mari categorii: psihanaliza, terapia umanist existential experientiala si terapia cognitiv comportamentala.

                Psihanaliza a fost dezvoltata de Sigmund Freud si se bazeaza pe rezolvarea conflictelor care apar intre inconstient si latura morala a omului, pornind din copilarie. Rezolvarea lor se face prin interpretare, a viselor, a comportamentului, a simptomelor si este o terapie de lunga durata care isi propune sa schimbe fundamental personalitatea.

                Terapia umanist existential experientiala considera ca omul are singur resursele necesare pentru a elimina problemele si de aceea il lasa sa-si dea singur seama, folosindu-se mai mult de intrebari care seamana cu o metoda socratica. Si aceasta forma de psihoterapie este de lunga durata si cu rezultate care nu se bazeaza pe studii stiintifice, psihologul devenind chiar el insusi un instrument.
               Terapia cognitiv comportamentala este cea care incepe sa prinda tot mai mult teren datorita bazelor sale din cercetarile stiintifice, fiind cea mai apropiata de medicina si cu cele mai bune rezultate. Aceasta se bazeaza pe o multitudine de tehnici dezvoltate prin studii clinice reusind sa reduca durata terapiei la un numar de sedinte mult mai mic decat in cazul celorlalte doua, pe de-o parte, iar din punct de vedere al rezultatelor, studiile arata ca rata de succes in tratament este mult mai mare. Unul din dezideratele paradigmei cognitiv-comportamentale este obiectivitatea demersului terapeutic, astfel personalitatea psihologului are o pondere mai redusa in aplicarea tehnicilor si strategiilor. Din punctul meu de vedere este cea mai eficienta forma de psihoterapie si va deveni principala scoala de psihoterapie si in Romania.
                Acum depinde de fiecare, atunci cand are situatii de rezolvat, ce psiholog alege, deoarece alegand un psiholog, alege si  o scoala de psihoterapie. Totusi, toate aceste scoli au puncte comune si acelasi obiectiv, de a trata tulburarile psihice prin mijloace psihologice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu