marți, 9 iulie 2013

Ţigara electronică: ajutor sau substitut dăunator?

                
                        Ţigările electronice par a fi eficiente în a înlocui o dependenţă cu o alta, ceea ce nu e tocmai de preferat. Deocamdată există puţine studii despre efectul de lungă durată asupra sănătăţii, deoarece aceste produse au fost introduse recent. Ar fi de preferat sa încerci sa renunţi în totalitate la fumat. Poate fi foarte dificil, dar rezultatele merită din plin, ajutorul specializat este cu siguranţă de folos, fie că e vorba de organizaţii, psihologi sau doctori.
                    Dovezile arată totuşi că pot fi de ajutor atunci când vrei să renunţi la fumatul clasic, într-o cercetare Jean-François Etter denumită "Electronic cigarettes: a survey of users" derulată în 2009 s-a ajuns la conluzia că ţigările electronice sunt folosite mai ales pentru renunţarea la fumat, fiind de folos în acest scop, dar mai mulţi respondenţi implicaţi în cercetare erau îngrijoraţi de eventualele efecte toxice. Deasemenea, este semnalată nevoia unor noi cercetări, deoarece există puţine studii publicate despre e-ţigarete, în special despre eficacitatea şi toxicitatea acestor dispozitive.
                     În Coreea de Sud de exemplu, promovarea acestor tipuri de ţigări este atent monitorizată, într-un studiu realizat de Sungkyu Lee, Heejin Kimm,  Ji Eun Yun, and Sun Ha Jee, denumit "Public Health Challenges of Electronic Cigarettes in South Korea" din 2011, se evidenţiază că marketingul agresiv al acestei industrii este responsabil de rapida creştere a utilizării e-ţigaretei în rândul tinerilor în special şi că utilizarea ei în paralel cu ţigările clasice poate fi mai daunătoare. În final se recomandă ca până în momentul în care se dovedeşte că aceste ţigări sunt sigure, promovarea şi marketing-ul acestei industrii să fie interzise şi atent monitorizate concomitent cu demararea unei campanii de educare a publicului.
                      Efectele benefice sunt în legătură cu renunţarea la ţigările clasice, Konstantinos E. Farsalinos şi Giorgio Romagna arată în studiul: "Chronic Idiopathic Neutrophilia in A Smoker, Relieved after Smoking Cessation with the Use of Electronic Cigarette: a Case Report", că renunţarea la fumat cu ajutorul ţigărilor electronice a dus la reversia neutrofiliei idiopatice cronice (o condiţie ce presupune creşterea globulelor albe din sânge cauzată de fumat), iar folosirea ţigărilor electronice a ajutat la menţinerea efectelor pozitive determinate de renunţarea la fumat.
                      În concluzie se poate spune că ţigările electronice sunt bune dacă vrei să renunţi la fumat, dar nu se cunosc încă toate efectele pe care le pot avea utilizarea acestor dispozitive, astfel că se recomandă precauţie, renunţarea la orice tip de ţigară fiind varianta cea mai sigură şi cu cele mai pozitive rezultate.
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu