marți, 25 iunie 2013

Dependenta de jocuri de noroc

                 Dependenta de jocurile de noroc denumita si joc patologic de sansa este una dintre cele mai serioase tulburari cu o prevalenta din ce in ce mai ridicata, tratarea reprezentand o provocare pentru psihologi si psihiatri deopotriva.
                  Sunt multi factori care duc la aparitia unei dependente, anturajul, o vulnerabilitate psihologica sau biologica si multe altele. Si nu e vorba doar de tineri ci si de oameni maturi cu o pozitie in societate. Nu toti oamenii care joaca jocuri de noroc devin dependenti, ci doar o parte care intrunesc anumite caracteristici. E vorba si de cum reactioneaza creierul la astfel de stimuli. Medicamentele sunt cateodata necesare deoarece ele actioneaza la nivel chimic influentand procesele din creier. Si intr-adevar, statul se face complice la formarea acestor dependente, dand mana libera celor care vor sa profite de pe urma unei slabiciuni pana la urma. Fara sa investeasca o parte din bani in centre care sa se ocupe cu tratarea acestor tulburari, sau sa limiteze aceasta activitate.

sâmbătă, 15 iunie 2013

Hipnoza, un tratament miraculos.


                Ma suna lumea si ma intreaba daca ii pot ajuta sa se lase de fumat, raspund ca da, ca ii pot ajuta, ca exista tot felul de tehnici pe care le putem aplica pentru un rezultat pozitiv dar ca este nevoie de timp si ca nu se poate doar cu o sedinta, doua. Atunci sunt intrebat daca folosesc hipnoza in tratamentul dependentei de nicotina, si daca pot sa-i hipnotizez sa se lase de fumat.
            Majoritatea celor care doresc sa scape de o dependenta, fie ea de nicotina, jocuri de noroc, alcool, droguri, isi doresc sa existe un tratament miraculos sau o pastila care sa ii scape de un astfel de obicei. Din pacate, o astfel de solutie nu este la indemana. De obicei este nevoie de o motivatie puternica si de multa munca pentru a renunta la fumat sau la alte dependente.

luni, 10 iunie 2013

Bazele unei gandiri sanatoase


        Gandurile pe care le avem in anumite situatii sau modul in care le percepem, influenteaza emotiile, comportamentele si reactiile fiziologice. Situatia nu este responsabila de consecintele pe care le simtim ci rezultatul este mediat de perceptia acestei situatii care activeaza ganduri rapide de evaluare care se mai numesc si ganduri automate. Aceste ganduri par sa apara spontan, sunt rapide, scurte si veridicitatea lor nu este de obicei pusa la indoiala. In terapie se invata identificarea acestor ganduri fiind atenti la schimbarile de dispozitie, astfel se poate evalua validitatea lor. Cand interpretarea unui eveniment se dovedeste a fi eronata, si este corectata in functie de realitate, probabil ca starea se va imbunatati, comportamentul devine mai functional iar starea de excitatie fiziologica se reduce. Aceste ganduri automate au o sursa mai profunda, ele se trag din convingerile dobandite de-a lungul existentei fiind foarte rezistente la schimbare.